luni, 7 octombrie 2013

Anti-Rosia Montana - Salvati Rosia !

Campania Salvati Rosia Montana este solidara cu comunitatile locale amenintate de exploatarea gazlor de sist.
 In fiecare duminica reprezentanti ai comunitatilor locale sunt alaturi de noi in strada in intreaga tara pentru a isi face mesajul auzit. 

Informati-va despre pericolul pe care aceste activitati le au asupra mediului inconjurator si comunitatilor! 
www.gazedesist.ro 
www.vira.ro






Iată DOVADA că NU plătim despăgubiri firmei Gold Corporation

Statul român NU trebuie să plătească despăgubiri RMGC_Rosia Montana Gold CorporationDe ce au “omis” Şova şi Ponta să prezinte acest acord?

Cei de la Cotidianul.ro au descoperit că Guvernul României şi Guvernul Canadei au încheiat în anul 2009 un acord pentru protejarea reciprocă a investiţiilor din care reiese că, în cazul în care statul român va lua măsuri „pentru a proteja obiective legitime de interes public, cum ar fi sănătatea, siguranţa şi mediul”, nu va plăti despăgubiri pentru investiţiile făcute de firmele canadiene.
Acordul între Guvernul României şi Guvernul Canadei pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor a fost semnat de cele două părţi în luna mai 2009 şi ulterior consolidat în iulie 2011. Prin acest document sunt incluse câteva prevederi noi, printre care şi noţiunea de „expropriere indirectă” în cadrul măsurilor echivalente exproprierii. La prima vedere, statul pare obligat să acorde despăgubiri dacă opreşte o investiţie canadiană aflată în derulare. Nu este însă aşa.
Partea interesantă tocmai acum urmează pentru că în acelaşi acord sunt trecute şi excepţii. Există un articol care spune că nu se consideră expropriere indirectă şi deci statul nu este obligat să acorde despăgubiri investitorilor, în situaţia în care statul ia măsuri pentru a proteja obiectivele legitime de interes public, cum ar fi sănătatea, siguranţa şi mediul.De aici şi bătălia pentru obţinerea avizului de mediu. În cazul în care Parlamentul respinge proiectul Roşia Montană pe motive de mediu, prin urmare RMGC nu primeşte avizul de mediu pentru a demara exploatarea auriferă de la Roşia Montană, statul român nu va plăti despăgubiri companiei canadiene.

Articolul din ACORD care clarifică întreaga situaţie

„Cu excepţia circumstanţelor rare, cum ar fi atunci când o măsură sau o serie de măsuri sunt atât de grave în lumina scopului acestora, încât nu pot fi privite în mod rezonabil ca fiind adoptate şi aplicate cu bună credinţă,măsurile nediscriminatorii ale unei părţi contractante care sunt prevăzute şi aplicate pentru a proteja obiectivele legitime de interes public, cum ar fi sănătatea, siguranţa şi mediul, nu constituie expropriere indirectă”.
Textul este cuprins în Anexa B a acordului semnat de cele două state. Acordul răspunde în totalitate exigenţelor impuse de dreptul comunitar.
Documentul integral publicat în Monitorul Oficial, îl găsiți AICI
Documentul a fost semnat la Bucureşti la data de 8 mai 2009, în două exemplare originale, fiecare în limbile română, engleză şi franceză, toate textele fiind egal autentice.
Pentru Guvernul României, Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor publice
Pentru Guvernul Canadei, Stockwell Day, ministrul comerţului internaţional

Documente ACORD din 8 mai 2009 între Guvernul României şi Guvernul Canadei pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor

Guvernul României şi Guvernul Canadei au încheiat în anul 2009 un acord pentru protejarea reciprocă a investiţiilor_anexa_pagina_1Guvernul României şi Guvernul Canadei au încheiat în anul 2009 un acord pentru protejarea reciprocă a investiţiilor_anexa_b_14


Există condiţii referitoare la despăgubiri în contractul secret?

În aceste condiţii, rămâne întrebarea de ce s-au grăbit Victor Ponta şi Dan Şova să declare că statul român ar putea fi obligat să plătească RMGC despăgubiri de circa 2 miliarde de dolari, dacă Parlamentul va respinge proiectul Roşia Montană.
Cotidianul.ro l-a întrebat pe ministrul Dan Şova dacă în contractul cu RMGC există vreo clauză prin care statul român se obligă să plătească despăgubiri către compania canadiană, în cazul în care proiectul minier nu este pus în practică, din vina statului. Dan Şova a evitat să dea un răspuns concret, cu da sau nu.
Întrebat din ce calcule s-a ajuns la cifra de 2 miliarde, Şova a răspuns că:
investiţii făcute până acum de către RMGC se ridică la 550 milioane de dolari” şi că „există un business plan al companiei în care profitul estimat este de 1,5 miliarde de dolari”.
Sursă: Cotidianul.ro ; Poză: Acuvio

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu